Tisková zpráva k aktuální situaci na Dole Frenštát

Soud odložil bourání staveb Dolu Frenštát

6. března 2014 rozhodl Krajský soud v Ostravě o odložení likvidace černých staveb na Dole Frenštát. Na samotném faktu, že stavby jsou určeny k demolici, se nic nemění. OKD by musely dokázat, že rozhodnutí o jejich odstranění není v souladu se správním řádem.

Krajský soud vydal usnesení, kterým přiznal společnosti OKD, a. s. odkladný účinek rozhodnutí o odstranění staveb v areálu Dolu Frenštát. Na soud se těžební firma obrátila poté, co jí v prosinci 2013 stavební úřad ve Frenštátě pod Radhoštěm nařídil do 10 měsíců zbourat více než 50 staveb bez platného stavebního povolení. Rozhodnutím soudu se tato lhůta prodlužuje na neurčito. “Toto se dalo předpokládat, v podobných případech jsou taková rozhodnutí běžnou praxí,” míní starosta Trojanovic a předseda Sdružení měst a obcí na ochranu Beskydského regionu Jiří Novotný.

Stavby sice mohou zatím stát, protože ale nemají platné kolaudační rozhodnutí ani stavební povolení, nesmějí být využívány. “Splečnost OKD se jejich využíváním a pronajímáním dopouští protiprávního jednání, které bude muset řešit živnostenský úřad a báňský úřad. Stejně tak jako není možné řídit auto bez STK, i kdyby to bylo ve státním zájmu, není možné užívat ani pronajímat stavby bez platného stavebního povolení a kolaudace,” říká Jiří Novotný.

Na oba zmíněné úřady podáme podněty k prošetření. Budeme sledovat práci a odpovědi konkrétních úředníků, kteří dle trestního zákona nesou osobní odpovědnost za svá rozhodnutí. Není možné přehlížet toto evidentní protiprávní jednání jen proto, že se jedná o velkou firmu,” doplňuje předseda o. s. Naše Beskydy Stanislav Uruba.

“OKD si bude muset nyní zajistit konzervační režim jiným způsobem, protože kola těžních věží se nesmí točit,“ dodává Jiří Novotný.

Obec Trojanovice

Trojanovice 210

Tel: 724 189 814

Příspěvek byl publikován v rubrice Zprávy z tisku a jeho autorem je admin. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.